Lenge har Arvid Skage vært en viktig 🔑-person i Decens. Nå blir det også en del av stillingen hans.
Som fersk Key Account Manager vil Arvid ha et overordnet ansvar for alle våre kundeforhold 👇
– Vi opprettet stillingen for å kunne følge opp kunder enda tettere og enklere tildele tilgjengelige ressurser med rett kompetanse til prosjektene vi jobber med, sier daglig leder Morten.
Gratulerer med ny og viktig rolle, Arvid! Nøkkelen til et gode kundeforhold ligger i gode folk, og vi må si at KAM-tittelen kler deg 🤗 ... Se merSe mindre
Møt Per Olaf Kristoffersen, realfagslæreren som ble IT-proff 👨🏫
💿 Med et halvt års studier i informatikk fra tiden da 5 1/4-tommers floppy disks fortsatt var moderne, kan Per Olafs utdanning virke utdatert. Men kunnskapen og kompetansen hans er alt annet enn det!
🚀 Etter ni år som lærer, tok Per Olaf steget over til IT-universet, nærmere bestemt Det Norske Veritas (DNV). Der tilbrakte han nesten 12 år i ulike roller innen global støtte og IT-infrastrukturadministrasjon.
🖥️ I 2010 endret han beite til Microsoft, hvor han hjalp kunder med å lykkes med investeringer i Microsofts produkter og løsninger. Noen år senere ble arbeid med support og drift lagt på hylla til fordel for prosjektledelse i Telecomputing (Advania), en rolle han trivdes godt i.
🟢 Konsulentverdenen og arbeid med ulike kunder fristet etter hvert mer og mer. Per Olaf kjente flere i Decens, og i 2017 kom spørsmålet om vi ikke kunne tenke oss å ta ham om bord. Det var en gylden mulighet til å utvide tjenestetilbudet vårt til også å inkludere prosjektledelse.
👌 I dag er Per Olaf del av et team på tre som leverer prosjektledelsestjenester her i Decens. Han har lykkes med oppdrag for flere store kunder innen blant annet telekom., energi og helse.
🚴♂️🎿⛵️ Ellers står sykling i marka, ski (gåing, ikke løping) og tid på egen skute høyt hos Per Olaf. Han er glad i å oppleve live-musikk, men til tross for lang og omfattende erfaring i teknologibransjen, setter han fortsatt pris på gode gamle vinylplater 🎶
To ting som står ekstra høyt hos oss i Decens: Faglig utvikling og å ha det hyggelig sammen. Gjerne også i kombinasjon 🙏
Nylig hadde vi siste workshop i en serie av sju hvor målet var å sikre Azure-sertifiseringer i cloud-gruppa. Både Decens-konsulenter og kunder deltok, og snart kan samtlige kalle seg Azure-administratorer. Det måtte feires! 🥳
Etter avslutningen markerte vi med en god gammeldags after work i kjelleren her på Spaces, hvor vi også har kontorer. Vi kan melde om sterke biljardprestasjoner og skyhøy stemning 🚀
Decens fortsetter 2023 med å legge til rett for flere faglige samlinger. Fremover blir det enda større fokus på å bygge praktisk hands-on-erfaring 🙋♂️ ... Se merSe mindre
Sammen med Sykehuspartner bidrar vi til bedre helse-IT 🏥👨💻
Decens har hatt flere konsulenter hos Sykehuspartner utleid i forskjellige prosjekter. Trond og Audun er to av dem! De har jobbet med å oppgradere Windows 7 til Windows 10 for hele Helse Sør-Øst RHF, med ca 70 000 klienter og flere tusen applikasjoner 📊
Prosjektet var delt inn i flere faser og Trond og Audun hadde hver sin rolle i de ulike 👇
🧩 Trond var delprosjektleder i fase 2 med ansvar for å planlegge og gjennomføre oppgradering av klienter, styre prosjektleveranser i tråd med prosjektplan, samt ha dialog med representanter fra helseforetakene.
🧩 Audun har hatt flere roller i prosjektet, blant annet som sentral kartlegger med ansvar for å kartlegge status, omfang, utfordringer og fasetilhørigheten til applikasjonene.
🧩 Fase 3 hadde ansvaret for klienter som krever håndspåleggelse, ekstra konfigurasjon og planlegging – spesielt klienter med tilknytning til medisinsk teknisk og byggteknisk utstyr.
Prosjektet er nå inne i sluttfasen, og vi er stolte av at våre konsulenter bidrar til at Helse sør-øst får en moderne og sikker IT-plattform for pasientbehandling 🚀 ... Se merSe mindre
Digital sikkerhet: Hva og hvordan i en moderne verden? 🌍
Søkelyset på IKT-sikkerhet er blitt stadig større de siste årene, og det med god grunn! Media er tapetsert med artikler om sikkerhetsbrudd hvor data har gått tapt eller IT-systemer er ødelagt.
🤔 𝘏𝘷𝘢 𝘬𝘢𝘯 𝘮𝘢𝘯 𝘨𝘫ø𝘳𝘦 𝘧𝘰𝘳 å 𝘴𝘪𝘬𝘳𝘦 𝘴𝘦𝘨 𝘣𝘦𝘥𝘳𝘦?
NSM har gitt fire grunnprinsipper for håndtering av sikkerhet i norske virksomheter. Disse gjelder for alle IT-systemer, enten på bakken, i skyen eller som tjeneste:
1️⃣ Identifisere og kartlegge 2️⃣ Beskytte og opprettholde 3️⃣ Oppdage 4️⃣ Håndtere og gjenopprette
Vi i Decens har lang erfaring med å jobbe etter disse prinsippene. Våre konsulenter arbeider bredt med sikring i rene skyplattformer og hybridplattformer, både i tradisjonelle leveranser og DevSecOps.
Basiskjennskap til grunnprinsippene for IKT-sikkerhet er essensielt, uansett virksomhet og IT-system. Better safe than sorry – det er sikkert og visst!🔒
Cloud Engineer Audun er årets første IT-person! 🙋♂️
For Audun startet interessen for data allerede før barneskolen, mye grunnet en morfar som var tekniker og hadde holdt på siden datamaskiner med hullkort var normalen.
Med IT som valgfag på både ungdomsskolen og videregående, samt høyere IT-utdannelse på høgskole, startet han i sin første IT-jobb for snart 20 år siden. I Decens har han vært siden 2010, og er nå på sitt fjortende år hos oss! 👏
– Det sier seg selv at man har gode kolleger og trives veldig godt når man har vært på samme sted såpass lenge, slår Audun fast.
Som konsulent har han hatt mange roller, og har hjulpet en rekke forskjellige kunder. Audun har vært med på overgangen fra da alt var fysisk, til i dag der det meste er virtuelt og skybasert ☁️
– I Decens startet jeg med hands-on ved oppsett/kabling i serverrom, konfigurasjon av OS og infrastruktur. Etter hvert ble det håndtering og administrasjon av systemer og kundespesifikke løsninger. De siste årene har det vært fokus på server-relaterte oppgaver og prosjekter, både virtuelt og skybasert.
Også når Audun ikke er i skyen på jobb, befinner han seg ofte under åpen himmel. Fritiden benyttes blant annet til jakt, fiske og teltturer uavhengig av årstid 🎣🏕
– Det er godt å komme seg bort fra sivilisasjonen av og til og koble av. Jeg har nok en høyere andel netter i sovepose enn mannen i gata, vil jeg tro 😉 ... Se merSe mindre
Vi kan se tilbake på et utrolig spennende og hendelsesrikt år her i Decens. La meg ta deg gjennom en aldri så liten recap fra 2022 🔙
👥 Året som gikk var et godt et, særlig på ansattfronten. Sindre, Nikolai og Daniel ble en del av teamet vårt, og med seg hadde de mengdevis av viktig cloud-kompetanse.
🏢 Vi flyttet inn i nye kontorlokaler, nærmere bestemt et co-working space som heter SPACES! Her trives vi utrolig godt når vi ikke er ute på oppdrag.
👨💻 I sommer gikk nettsidene våre gjennom en revolusjon, og vi børstet støv av sosiale medier. Med ny grafisk profil og et digitalt utstillingsvindu som virkelig gjenspeiler Decens er vi enda bedre rustet for fremtiden.
✈️ 2022 var også året hvor vi endelig kunne dra på tur sammen igjen. Både skitur til Norefjell, seminarreise til Seattle og badeferie i Alicante kan krysses av lista. Apropos bading; flere i teamet har badet i Oslofjorden hver onsdag helt siden september!
📚 Men det har ikke bare vært reising, aktiviteter og kos. Vi har selvfølgelig også lagt stor vekt på kompetanseheving med kurs, workshops etc., blant annet gjennom interne faggrupper.
🤝 Takk til alle våre fantastiske kunder og samarbeidspartnere for et givende og spennende år. Vi har både faglige og sosiale høydepunkt og se tilbake på, og jeg gleder meg til å ta opp tråden med dere alle i 2023.
🎄 For å runde av 2022 byr jeg på et minne fra årets siste sosiale begivenhet – julebordet som gikk av stabelen tidligere i desember. En flott avslutning på et flott år!
Har du hørt om, eller kanskje også brukt container-teknologi før? Historietid! 📚🤓
7️⃣9️⃣ Førsteutkastet av container-teknologi, som senere vil assosieres med Docker blir lansert i 1979. Dette er en Linux-operasjon og introduseres under navnet Chroot.
0️⃣0️⃣ Nå begynner det å skje ting! FreeBSD Jails, Linux VServer og Solaris Containers er alle videreutviklinger av Chroot-konseptet. Isoleringen av ressurser på operativsystemet kalles ofte «jails» eller «zones», og solaris-containere blir, morsomt nok, ofte omtalt som «chroot on steroids».
0️⃣8️⃣ LXC (LinuX Containers) blir til som den mest fullstendige implementasjonen av Linux container manager. Denne teknologien er en viktig del av bruk og utvikling av containerisering, da LXC også er teknologien Docker senere bygges på.
1️⃣3️⃣ Docker slippes! LXC har vært en stor del av pakken under utvikling, men med deres egen libcontainer i versjon 0.9 blir Docker en enda mer selvstendig programvare. Samme år eksploderer bruken av containere, og Docker blir den mest populære programvaren. Containerisering og Docker er synonymer for mange i tiden etter.
1️⃣6️⃣ Med stadig økende popularitet rundt containere blir sikkerhet og modenhet et stort tema, med oppdagede svakheter som Dirty COW. Fokus på sikkerhet bidrar til å fremkalle begrepet DevSecOps, som blir sentralt i enhver utviklingsprosess fremover.
1️⃣7️⃣ Containere blir enda mer modent, og store aktører gjør plass i plattformene sine for teknologien. Kubernetes kommer for alvor i gang på markedet, som nå støttes av VMware, Azure og AWS i hver sin plattform.
2️⃣2️⃣ Containere er i dag sentrale i den moderne utviklingsflyten. For å henge med i tiden med fart, skalering og CI/CD trenger plattformene våre en dose container-funksjonalitet.
Decens har lang erfaring med både Docker og Kubernetes, og er godt kjent med tilhørende deler som image registre og pipelines. Containerisering er et supert verktøy for en robust og brukervennlig platform for både drifts-team og utviklere. Her kan vi bidra! 👨💻
Vi runder av med litt humor. Containere og Kubernetes har nemlig også vært buzzwords mange har kastet rundt om seg, og dette har vært en running joke innen IT i etterkant. Her ser du en av våre favoritter 👇😉 ... Se merSe mindre
Har du en jobb som innebærer å integrere ulike systemer i hverandre? 🔗👨💻
🤷♂️ Da er muligens forvaltning av såkalte kredentialer for autentisering en kjent problemstilling. Ikke bare må disse oppbevares trygt, de bør også jevnlig byttes ut og ikke minst overføres på en sikker måte.
📵 Selv om det kan virke raskt og enkelt å sende et brukernavn eller passord via SMS eller på mail, er det fort gjort å glemme at informasjonen blir liggende på enheten i all framtid.
🖥 Det samme gjelder for integrasjoner mellom en CI/CD-pipeline og miljøet der kode deployeres, for eksempel mellom Github Actions og Azure.
💁♂️ Tidligere i år kom Microsoft med en løsning på problemstillingen knyttet til kredentialer for service principals: Federerte ideniteter gjennom OpenID Connect!
✅ Med dette kan en blant annet gi Github Actions tilhørende et repository federet tilgang til å autentisere seg som en Azure AD Service Principal, helt uten hemmeligheter eller sertifikater.
🔧 Dette er et glimrende verktøy når vi jobber med CI/CD med Terraform eller Bicep som både underletter og sikrer fremtidige autentiseringsprosesser.
Arvid er vår nye Key Account Manager 🙋♂️
Lenge har Arvid Skage vært en viktig 🔑-person i Decens. Nå blir det også en del av stillingen hans.
Som fersk Key Account Manager vil Arvid ha et overordnet ansvar for alle våre kundeforhold 👇
– Vi opprettet stillingen for å kunne følge opp kunder enda tettere og enklere tildele tilgjengelige ressurser med rett kompetanse til prosjektene vi jobber med, sier daglig leder Morten.
Gratulerer med ny og viktig rolle, Arvid! Nøkkelen til et gode kundeforhold ligger i gode folk, og vi må si at KAM-tittelen kler deg 🤗 ... Se merSe mindre
Comment on Facebook
Møt Per Olaf Kristoffersen, realfagslæreren som ble IT-proff 👨🏫
💿 Med et halvt års studier i informatikk fra tiden da 5 1/4-tommers floppy disks fortsatt var moderne, kan Per Olafs utdanning virke utdatert. Men kunnskapen og kompetansen hans er alt annet enn det!
🚀 Etter ni år som lærer, tok Per Olaf steget over til IT-universet, nærmere bestemt Det Norske Veritas (DNV). Der tilbrakte han nesten 12 år i ulike roller innen global støtte og IT-infrastrukturadministrasjon.
🖥️ I 2010 endret han beite til Microsoft, hvor han hjalp kunder med å lykkes med investeringer i Microsofts produkter og løsninger. Noen år senere ble arbeid med support og drift lagt på hylla til fordel for prosjektledelse i Telecomputing (Advania), en rolle han trivdes godt i.
🟢 Konsulentverdenen og arbeid med ulike kunder fristet etter hvert mer og mer. Per Olaf kjente flere i Decens, og i 2017 kom spørsmålet om vi ikke kunne tenke oss å ta ham om bord. Det var en gylden mulighet til å utvide tjenestetilbudet vårt til også å inkludere prosjektledelse.
👌 I dag er Per Olaf del av et team på tre som leverer prosjektledelsestjenester her i Decens. Han har lykkes med oppdrag for flere store kunder innen blant annet telekom., energi og helse.
🚴♂️🎿⛵️ Ellers står sykling i marka, ski (gåing, ikke løping) og tid på egen skute høyt hos Per Olaf. Han er glad i å oppleve live-musikk, men til tross for lang og omfattende erfaring i teknologibransjen, setter han fortsatt pris på gode gamle vinylplater 🎶
#itperson ... Se merSe mindre
Comment on Facebook
To ting som står ekstra høyt hos oss i Decens: Faglig utvikling og å ha det hyggelig sammen. Gjerne også i kombinasjon 🙏
Nylig hadde vi siste workshop i en serie av sju hvor målet var å sikre Azure-sertifiseringer i cloud-gruppa. Både Decens-konsulenter og kunder deltok, og snart kan samtlige kalle seg Azure-administratorer. Det måtte feires! 🥳
Etter avslutningen markerte vi med en god gammeldags after work i kjelleren her på Spaces, hvor vi også har kontorer. Vi kan melde om sterke biljardprestasjoner og skyhøy stemning 🚀
Decens fortsetter 2023 med å legge til rett for flere faglige samlinger. Fremover blir det enda større fokus på å bygge praktisk hands-on-erfaring 🙋♂️ ... Se merSe mindre
Comment on Facebook
For en fin og dyktig gjeng 👏
Sammen med Sykehuspartner bidrar vi til bedre helse-IT 🏥👨💻
Decens har hatt flere konsulenter hos Sykehuspartner utleid i forskjellige prosjekter. Trond og Audun er to av dem! De har jobbet med å oppgradere Windows 7 til Windows 10 for hele Helse Sør-Øst RHF, med ca 70 000 klienter og flere tusen applikasjoner 📊
Prosjektet var delt inn i flere faser og Trond og Audun hadde hver sin rolle i de ulike 👇
🧩 Trond var delprosjektleder i fase 2 med ansvar for å planlegge og gjennomføre oppgradering av klienter, styre prosjektleveranser i tråd med prosjektplan, samt ha dialog med representanter fra helseforetakene.
🧩 Audun har hatt flere roller i prosjektet, blant annet som sentral kartlegger med ansvar for å kartlegge status, omfang, utfordringer og fasetilhørigheten til applikasjonene.
🧩 Fase 3 hadde ansvaret for klienter som krever håndspåleggelse, ekstra konfigurasjon og planlegging – spesielt klienter med tilknytning til medisinsk teknisk og byggteknisk utstyr.
Prosjektet er nå inne i sluttfasen, og vi er stolte av at våre konsulenter bidrar til at Helse sør-øst får en moderne og sikker IT-plattform for pasientbehandling 🚀 ... Se merSe mindre
Comment on Facebook
Da har dere dyktige karer
Digital sikkerhet: Hva og hvordan i en moderne verden? 🌍
Søkelyset på IKT-sikkerhet er blitt stadig større de siste årene, og det med god grunn! Media er tapetsert med artikler om sikkerhetsbrudd hvor data har gått tapt eller IT-systemer er ødelagt.
🤔 𝘏𝘷𝘢 𝘬𝘢𝘯 𝘮𝘢𝘯 𝘨𝘫ø𝘳𝘦 𝘧𝘰𝘳 å 𝘴𝘪𝘬𝘳𝘦 𝘴𝘦𝘨 𝘣𝘦𝘥𝘳𝘦?
NSM har gitt fire grunnprinsipper for håndtering av sikkerhet i norske virksomheter. Disse gjelder for alle IT-systemer, enten på bakken, i skyen eller som tjeneste:
1️⃣ Identifisere og kartlegge
2️⃣ Beskytte og opprettholde
3️⃣ Oppdage
4️⃣ Håndtere og gjenopprette
Vi i Decens har lang erfaring med å jobbe etter disse prinsippene. Våre konsulenter arbeider bredt med sikring i rene skyplattformer og hybridplattformer, både i tradisjonelle leveranser og DevSecOps.
Basiskjennskap til grunnprinsippene for IKT-sikkerhet er essensielt, uansett virksomhet og IT-system. Better safe than sorry – det er sikkert og visst!🔒
🔗 Les om våre sikkerhetstjenester på decens.no/sikkerhet/ ... Se merSe mindre
Comment on Facebook
Cloud Engineer Audun er årets første IT-person! 🙋♂️
For Audun startet interessen for data allerede før barneskolen, mye grunnet en morfar som var tekniker og hadde holdt på siden datamaskiner med hullkort var normalen.
Med IT som valgfag på både ungdomsskolen og videregående, samt høyere IT-utdannelse på høgskole, startet han i sin første IT-jobb for snart 20 år siden. I Decens har han vært siden 2010, og er nå på sitt fjortende år hos oss! 👏
– Det sier seg selv at man har gode kolleger og trives veldig godt når man har vært på samme sted såpass lenge, slår Audun fast.
Som konsulent har han hatt mange roller, og har hjulpet en rekke forskjellige kunder. Audun har vært med på overgangen fra da alt var fysisk, til i dag der det meste er virtuelt og skybasert ☁️
– I Decens startet jeg med hands-on ved oppsett/kabling i serverrom, konfigurasjon av OS og infrastruktur. Etter hvert ble det håndtering og administrasjon av systemer og kundespesifikke løsninger. De siste årene har det vært fokus på server-relaterte oppgaver og prosjekter, både virtuelt og skybasert.
Også når Audun ikke er i skyen på jobb, befinner han seg ofte under åpen himmel. Fritiden benyttes blant annet til jakt, fiske og teltturer uavhengig av årstid 🎣🏕
– Det er godt å komme seg bort fra sivilisasjonen av og til og koble av. Jeg har nok en høyere andel netter i sovepose enn mannen i gata, vil jeg tro 😉 ... Se merSe mindre
Comment on Facebook
Julehilsen fra Decens 💚
Vi kan se tilbake på et utrolig spennende og hendelsesrikt år her i Decens. La meg ta deg gjennom en aldri så liten recap fra 2022 🔙
👥 Året som gikk var et godt et, særlig på ansattfronten. Sindre, Nikolai og Daniel ble en del av teamet vårt, og med seg hadde de mengdevis av viktig cloud-kompetanse.
🏢 Vi flyttet inn i nye kontorlokaler, nærmere bestemt et co-working space som heter SPACES! Her trives vi utrolig godt når vi ikke er ute på oppdrag.
👨💻 I sommer gikk nettsidene våre gjennom en revolusjon, og vi børstet støv av sosiale medier. Med ny grafisk profil og et digitalt utstillingsvindu som virkelig gjenspeiler Decens er vi enda bedre rustet for fremtiden.
✈️ 2022 var også året hvor vi endelig kunne dra på tur sammen igjen. Både skitur til Norefjell, seminarreise til Seattle og badeferie i Alicante kan krysses av lista. Apropos bading; flere i teamet har badet i Oslofjorden hver onsdag helt siden september!
📚 Men det har ikke bare vært reising, aktiviteter og kos. Vi har selvfølgelig også lagt stor vekt på kompetanseheving med kurs, workshops etc., blant annet gjennom interne faggrupper.
🤝 Takk til alle våre fantastiske kunder og samarbeidspartnere for et givende og spennende år. Vi har både faglige og sosiale høydepunkt og se tilbake på, og jeg gleder meg til å ta opp tråden med dere alle i 2023.
🎄 For å runde av 2022 byr jeg på et minne fra årets siste sosiale begivenhet – julebordet som gikk av stabelen tidligere i desember. En flott avslutning på et flott år!
God jul og godt nyttår, alle sammen 🤗
– Daglig leder Morten Veaas ... Se merSe mindre
Comment on Facebook
Vel blåst 2022 kan man vel si 🙂 Hyggelig å ha flere av dere som kollegaer!
Begivenhetsrikt år vil jeg si og når man legger sammen årene her blir det nok en anselig mengde erfaring også vil jeg tro😊. Lykke til i 2023 Decens🥂🍾.
Har du hørt om, eller kanskje også brukt container-teknologi før? Historietid! 📚🤓
7️⃣9️⃣ Førsteutkastet av container-teknologi, som senere vil assosieres med Docker blir lansert i 1979. Dette er en Linux-operasjon og introduseres under navnet Chroot.
0️⃣0️⃣ Nå begynner det å skje ting! FreeBSD Jails, Linux VServer og Solaris Containers er alle videreutviklinger av Chroot-konseptet. Isoleringen av ressurser på operativsystemet kalles ofte «jails» eller «zones», og solaris-containere blir, morsomt nok, ofte omtalt som «chroot on steroids».
0️⃣8️⃣ LXC (LinuX Containers) blir til som den mest fullstendige implementasjonen av Linux container manager. Denne teknologien er en viktig del av bruk og utvikling av containerisering, da LXC også er teknologien Docker senere bygges på.
1️⃣3️⃣ Docker slippes! LXC har vært en stor del av pakken under utvikling, men med deres egen libcontainer i versjon 0.9 blir Docker en enda mer selvstendig programvare. Samme år eksploderer bruken av containere, og Docker blir den mest populære programvaren. Containerisering og Docker er synonymer for mange i tiden etter.
1️⃣6️⃣ Med stadig økende popularitet rundt containere blir sikkerhet og modenhet et stort tema, med oppdagede svakheter som Dirty COW. Fokus på sikkerhet bidrar til å fremkalle begrepet DevSecOps, som blir sentralt i enhver utviklingsprosess fremover.
1️⃣7️⃣ Containere blir enda mer modent, og store aktører gjør plass i plattformene sine for teknologien. Kubernetes kommer for alvor i gang på markedet, som nå støttes av VMware, Azure og AWS i hver sin plattform.
2️⃣2️⃣ Containere er i dag sentrale i den moderne utviklingsflyten. For å henge med i tiden med fart, skalering og CI/CD trenger plattformene våre en dose container-funksjonalitet.
Decens har lang erfaring med både Docker og Kubernetes, og er godt kjent med tilhørende deler som image registre og pipelines. Containerisering er et supert verktøy for en robust og brukervennlig platform for både drifts-team og utviklere. Her kan vi bidra! 👨💻
Vi runder av med litt humor. Containere og Kubernetes har nemlig også vært buzzwords mange har kastet rundt om seg, og dette har vært en running joke innen IT i etterkant. Her ser du en av våre favoritter 👇😉 ... Se merSe mindre
Comment on Facebook
Har du en jobb som innebærer å integrere ulike systemer i hverandre? 🔗👨💻
🤷♂️ Da er muligens forvaltning av såkalte kredentialer for autentisering en kjent problemstilling. Ikke bare må disse oppbevares trygt, de bør også jevnlig byttes ut og ikke minst overføres på en sikker måte.
📵 Selv om det kan virke raskt og enkelt å sende et brukernavn eller passord via SMS eller på mail, er det fort gjort å glemme at informasjonen blir liggende på enheten i all framtid.
🖥 Det samme gjelder for integrasjoner mellom en CI/CD-pipeline og miljøet der kode deployeres, for eksempel mellom Github Actions og Azure.
💁♂️ Tidligere i år kom Microsoft med en løsning på problemstillingen knyttet til kredentialer for service principals: Federerte ideniteter gjennom OpenID Connect!
✅ Med dette kan en blant annet gi Github Actions tilhørende et repository federet tilgang til å autentisere seg som en Azure AD Service Principal, helt uten hemmeligheter eller sertifikater.
🔧 Dette er et glimrende verktøy når vi jobber med CI/CD med Terraform eller Bicep som både underletter og sikrer fremtidige autentiseringsprosesser.
Se hvordan her:
learn.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/develop/workload-identity-federation-create-trus...
decens.no/ ... Se merSe mindre
Comment on Facebook